Bir gün o dallama ben olacağım.

Evet popüler müzik sever Bloganus okuyucusu ya da metal sevip bana dallama mı dedin ulan diye kavgaya gelen fullmetal simyacı kardeşim. Şimdi, şu yazıda bahsettiğim* tatlış müzikleri de metal müziği de hiç dinlemeyen bir kitle var, sözüm onlara/size. (*bakın bence, güzel tavsiyelerim var:)

Öncelikle evet, müzik o anki ruh halinizi yansıtabilir ya da size bir ruh hali atayabilir. Bazen canım sıkkın olduğu için daha sert metal müzik dinlediğim, bazen mutlu olduğum için elektro-pop dinlediğim olmuştur. Aynı şekilde metal dinlediğim için sakin bir an’ımda birden daha coşkulu ve hareketli birine dönüşmüşlüğüm de vardır. Yani both ways, öhöm siz nasıl diyor, iki tarafa da çalışıyor.

Ama bu da demek değil ki her pop dinleyen eğlenecek, metal dinleyen coşacak ya da şiddet hissedecek. Ama olabilir de…

classical-music-metal-electricityNeyse, The Telegraph’ın haberine göre; Edinburgh’daki (edinbro/bru diyeceksin) Heriot-Watt University’den ekmeğini kazanan Profesör Adrian North metal müzik ve klasik müzik dinleyicileri ile ilgili bir araştırma yapmış ve sonuçları şaşırtıcı bulmuş. Söylediği şeyi özetlersem, “yaşları biraz farklı ama bunun dışında genel karakter özellikleri çok benziyor ulan!” diyip sevinmiş. (ulan kısmını ben eklemiş olabilirim) Örneğin iki müzik türünü dinleyen-sevenler de(biz) normal insanlardan(siz:P) daha yaratıcı, daha az dışa dönük(yani biraz içe dönük, doğru) ve kolay geçinilen insanlarmış. Buradan yola çıkarak insanların müzik zevkleriyle kişilikleri arasında ilişki kurulabileceği(seks?) söylenmiş.

Sadece Avrupa değil, Malezya – Çin – Japonya gibi yerlerden de örneklemler alınmış ve bum! Kültür bir s.k değiştirmiyor, müzik zevkleri cidden karakteri anlatabiliyor denmiş.

Peki, şimdi Bloganus olarak burada size bir şey sormak istiyorum. Sizce dinlenen müzik mi karakterimizi “öyle” yapıyor, etkiliyor, yoksa zaten karakterimiz baştan belli ve bir şekilde algılarımız bizi müzik türlerine mi yönlendiriyor? Çocuğumuza klasik müzik dinletsek daha içine kapalı ve yaratıcı mı oluyor yoksa zaten içine kapalı ve yaratıcı olduğu için mi klasik müzik onun hoşuna gidiyor? İkisi de olabilir, hiçbiri olmayabilir. Fakat ben şahsen bazı şeylerin(yetenek ve karakter özelliklerinin) genetik faktörler ve aile içindeki yaşantıdan dolayı geliştiğini düşünüyorum. Yani dinlediği şey karakterini şekillendiriyor. Sokrates hocamdan özür dileyerek, böyle şeylerin doğuştan gelmediğini düşündüğümü belirtmek istiyorum. Lakin genetik dedim, bir yatkınlık olabilir. Mesela ritm duygusu, müzik kulağı dediğimiz şeyler. Ama yine de bunlara sahip olanların ne seveceği, nasıl insanlar olacakları sosyal yaşantısına bağlı.

En son olarak (belki bi kız bulurum diye) şunu söyleyip kaçayım, karakteri tabii ki gezegenler belirliyor. Efenim Venüs ne açı yapmış, Marsla arasında ne tür bir konum var falan. Çoğ önemli bunlar. Tanrıça İnanna/İştar’ı da öpüyorum.

Hadi kalın sağlıcakla
Bloganus

Yorum yaz

×